Felbuzdulva a tavalyi pécsi fotópályázat sikerén, akkor úgy döntöttünk, hogy idén minden ORB versenyhez kiírunk egy pályázatot, külön témamegjelöléssel azért, hogy a profik és a műkedvelő fotósok is tanulhassanak egymás munkájából, ötleteiből. (Ettől annak ellenére nem tántoríthat el bennünekt senki, hogy azt sem tudjuk mi lesz idén.) Megtartottuk a közönség szavazást is, még akkor is ha az első pályázat után nagyon sok negatív kritikát kaptunk a „klikkelő robotok” térhódítása miatt. Terveink szerint mi is dolgozunk a versenyeken és a mi képeinket is bemutatjuk nektek egy kis szabad véleménynyilvánításra.

_MG_8769.JPG

Tenyerünk már nagyon viszketett, ezért már az Orfűi Sprintre is kiírtunk egy pályázatot. Arra gondoltunk, hogy ezen a versenyen lehetne tesztelni a sebesség iránti vágyatokat és a kreativitásotokat. A pályázat témája "A leggyorsabb" volt.

IMG_0075 (1).JPG

A zsűri hagyományosan fotósokból (Szabó-Jilek Ádám és Kacsándi Norbi - mindketten Rallye Évkönyv), és autóversenyzőkből (ezúttal Budai Marcsi, Bútor Robi és Czakó Janek) állt.

butor_1 (1).jpg

Szabó-Jilek Ádám: Sajnos, szerencsére nem mindenki ugyanúgy gondolja a „sebességet”. Lehet hogy sokan nincsenek tisztában a technikai megoldásokkal, de lelkesen próbálkoznak, és ez jó. Láttam néhány érdekes látószöget, perspektívát. Az első pályázatra több kép érkezett, talán több fotós is volt lent, de most mégis jobbak a képek! Rengeteget lehetne írni a képekről, de mégis inkább az alapoktól indulnék.

A jó fotó feltételei a jó szem, a jó helyszín, a technikai tudás és a technika. Igen, sokan abba a hibába esnek, hogy azt gondolják, ha drága felszerelést vesznek, akkor jobb képeket fognak csinálni. Ez egy szintig így van, de lehet a legjobb cuccom, ha nem látom a fától az erdőd. Fotózni mindennel lehet, csak ismerni kell a felszerelés korlátait. Én annak idején egy komplett autó tesztet fotóztam a telefonommal az Autó Piac számára , senki nem vette észre nyomtatásban a különbséget… A lényeg az, hogy bármivel lehet jó képet csinálni és több milliós felszereléssel készült „profi” képek is mehetnek a kukába, ha olyan kezében van, aki nem lát. A másik lényeges munka a fotózásnál és ez a sajtófotónál is egyre nagyobb gond az a photoshop. Mi fotópályázatot írtunk ki, nem grafikai pályázatot. Én is napi szinten használom ezt a programot, de azt gondolom, hogy aki igazán jó képet tud csinálni annak, nincs szüksége agyon photoshopozni a képét, mert anélkül is ütős. Ez kicsit olyan, mint a műcici, mindenki örömmel megnézi, de tudja, hogy ez csak egy gyenge utánzat és az eredeti szépséget keresi. Szóval kérek mindenkit, hogy a jövőben próbáljon fényképezni a terepen és nem otthon a gép előtt gyártani valamit, amit majd megpróbál eladni cukorba csomagolva.

Hat képet választottam ki amiről kicsit részletesebben beszélnék.

Az első, aki szerintük a pályázatot is megnyerte. Kicsit sajnálom hogy technikailag nem 100%-os de talán a kellemes színek és a kompozíció kárpótol ezekért a hiányosságokért. Sajnálom hogy itt is a photosoptól várjuk a csodát. Szerintem keret nélkül is kép a kép…

Kacsándi Norbi: Számomra ez a fotó nyerte el az első helyet. Én nagyon kedvelem a nagylátószöggel készített képeket és a feladatnak is tökéletesen megfelel. Szinte viszi a szemet. A leggyorsabban sikerült eldöntenem, hogy számomra ez a nyertes fotó.

hangulat_01.jpg

Udvardi Laca: Hangulat

SZJÁ: A második, a kedvenc látványom. Amikor keresztben mennek előttem a kocsik. Gratulálok a képhez! Jók a színek, éles, mozog minden, aminek kell. Épp csak egy kicsi hiányzik belőle ami miatt második lett…

dsc_0029[1].jpg

Kafka Zsolt: A jó kereklámpás

SZJÁ: A harmadik képet azért választottam, mert jókor jó helyen volt a fotós, nekem kicsit sántít a kép, sajnálom hogy a kompozíció szerint a kocsi az alsó harmadban van, de azért a könyvben megpróbálnám használni valahogy.

Kacsándi Norbi: Ez a fotó tulajdonképp egy átlagos svenkelt fotónak tűnik. A jó helyválasztásnak köszönhetően sikerült egy olyan jelenséget elkapni, amire minden fotós vágyik. A kipufogóból kicsapó lángcsóva az élmezőnybe juttatta ezt a képet.

lan_1024[1].jpg

Sándor Tamás: Mr. OXXO

SZJÁ: A negyediket 4_mg_0488lk.jpg azért választottam mert igazából semmi baja nincs a képmek, jó a kompozíció, szép az aszfalt csíkja, kicsit talán levegőben a kocsi kereke, de valahogy a sebesség mégsem látszik igazán. Sajnálom de ez most kevés.

Kacsándi Norbi: Egy egyszerű pillanatfelvétellel is lehet a sebességet érzékeltetni. Itt nem kellett  technikai trükköket alkalmazni. A megfelelő pillanatban exponált kép igazi látványosság. 

Budai Marcsi: Ez az egyik leggyorsabb kép, az egyszerűsége tetszik, ahogy látszik, hogy Talmácsi "beesik" ebbe a kanyarba, illetve, hogy olyan, mintha a fotós az aszfalton hasalva csinálta volna a fotót.

Czakó Janek:  Látszik a tempó, ahogy két kerékre áll az autó. Ebben a képben pont az tetszik, hogy nem tölti ki a teljes teret az autó.

_mg_0488lk[1].jpg

Katona Miklós: Talma hopp

SZJÁ: Az ötödik kép az a tipikus közhely, amit minden fotós megcsinál az elején. Ez a legkönnyebb , amikor oldalt behúzott a kocsi. A környezet elmozdul, elmosódik, de a kocsi éles. Sokan meg is állnak ennél a technikai tudásnál. Most is legtöbben ilyen képet küldtek csontig körbevágva, ami miatt a környezet elmosódása is alig élvezhető. Jó egy ilyen kép, de mindenkit arra buzdítok, ne álljon meg ezen a szinten. Tessék tovább próbálkozni!

amrein_racing_1_rb_com[1].jpg

Boczka Roland: AmRain

SZJÁ: Az utolsó pedig egy tipikus példa a műcicire. Szép, szép, de photoshop nélkül talán szebb lenne. Természetesen mindenkinek felhívom figyelmét hogy a fotózás egy szubjektív dolog. Ezek az én gondolataim, benyomásaim a képekről. Én így látom szépnek, én így szeretem a képeket.

Bútor Robi: Egyedi a kép az tetszik benne,ugyan kicsit photoshopos,de különc! Van benne fantázia.

Budai Marcsi: nagyon szuper kép, nagyon tetszik a játék a színekkel, az elmosódott a háttér, a sár felverődése, így még tempósabbank tűnik az egész.

Czakó Janek: Bár nem szeretem a digitális effekteket, de ez a fotó nagyon jól sikerült. A tempó brutálisnak tűnik, a felverődő kavicsok élesek, viszont a por és a háttér elmosódik.

a123c2[1].jpg

Udvardi Laca: Rallye Dream!!!

Bútor Robi: Nagyon szép az autó és a bal oldalon látható domboldal,harmonikus kép,háttérben a pálya képével,ami szintén jó minőségű és ralis feelinget ad. Nekem ez a legnyerőbb!

_mg_0399lk.jpg

Katona Miklós: Épp csak súrolta

Bútor Robi: Szintén nagyon egyedi kép,semmi hétköznapi stílus,mintha másik bolygón lenne a versenyautó. Nekem bejön ez a stílus is,persze csak így kis mennyiségben.

Budai Marcsi: Nekem ez a kép a 3. helyezettem. dr Kiss - bár nem egy gyors, látványos kanyar, de a háttér, a fekete-fehér színkombináció miatt nagyon hangulatos kép.

30.jpg

Kruskovics Nándor: Menydörgés

Czakó Janek: Tetszik, hogy kitölti a teljes képet az autó és, hogy kb. 30 fokos szögben el van forgatva a fényképezőgép.

img_216401.jpg

Vildanger Péter: 2-ről a 4-re

És most jöjjön, amikor a hóhért akasztják:

Természetesen Kacsándi Norbi is részt vett az orfűi versenyen:

"Megpróbáltam a saját pályázatunkhoz megfelelő képeket készíteni. Nagyon rossz fényviszonyok voltak, ez ugyan kedvezett azok számára akik a "leggyorsabb" témát svenkelt képekben dolgozták fel,  Én megpróbáltam kicsit más szemszögből is értelmezni a feladatot. Erre a témára kézenfekvő a bemozdított képek használata, de rengeteg lehetőséget el tudtam képzelni. Várom a Ti értékeléseiteket és véleményeiteket a képekkel kapcsolatban."

IMG_5652(1).JPG

A leggyorsabb tesók

IMG_5832(1).JPG

Az abszolút leggyorsabb

IMG_5908(1).JPG

A leggyorsabb elsőkerekes

IMG_6005(1).JPG

A tavasz leggyorsabbja

IMG_6749(1).JPG

Száguldás

A közönség más preferenciákkal dolgozott, mint a zsűri, így íme a nyertes kép:

a_sebesseg_ara[1].jpg

Schmidt Jenő: A sebesség ára 

Gratulálunk a nyerteseknek, Remélem mihamarabb fotózhatunk már az ORB mezőnyét is, talán már Bükfürdőn.

Címkék: fotópályázat ralisprint rallye évkönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://rallyedream.hu/api/trackback/id/tr484331952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

visszakettopadlogaz (törölt) 2012.03.22. 22:41:40

Jok a kepek. A micu az mar be van teve backgroundnak a gepemen :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2012.03.22. 22:42:34

A bal oldala a kepek nem eles, idealis az ikonoknak :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.03.23. 06:02:58

Na ezek azok, amiket én sosem tudok elkapni :D De akadt 1-2 közte, amitől csorgott a nyálam :)

Szkotti 2012.03.23. 12:55:29

"A tavasz leggyorsabbja" igazi Kacsándis kép, nekem az tetszik :o)
komment hozzászólás

Rallye Dream...

Raliról mindenkinek, kicsit másképp, és ha minden jól alakul belülről is.

Rallye Dream a Facebook-on

Hirdetés

 

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (22) andreas mikkelsen (14) audi (15) baz (14) biztonság (16) budapest rallye (10) bükfürdő (12) bútor robi (18) citroen (53) Citroen (14) colin mcrae (21) crash (34) Csucsu (13) Dakar (16) Dakar-rali (18) dani sordo (35) deutschland rally (17) ds3 wrc (49) eger rallye (23) ERC (25) erc (34) fiesta (54) finn rali (27) ford (92) Ford (16) ford fiesta (26) fotópályázat (20) gr.b (26) herczig norbi (19) hirvonen (46) historic (46) hőskor (24) Hyundai (11) Hyundai Shell World Rally Team (12) i20 (12) irc (53) kassa (10) kazár (19) ken block (11) ki mikor hol mivel (10) Kubica (18) külföldi (40) lada (16) lancia (11) latvala (55) lukács csucsu (10) Lukács Kornél (12) mads østberg (11) magazin (36) magyar (39) mecsek (10) mecsek rallye (56) mediabox (37) médiabox (68) miblog (17) mikkelsen (11) mikulás (28) mikulás rallye (14) mikulas rallye (22) mini wrc (27) miskolc (17) mnasz (17) monte (20) monte carlo (13) murva (13) nap képe (27) nasser al attiyah (12) nászer el attija (11) neuville (18) onboard (22) orb (179) ORB (18) ott tanak (10) petter solberg (37) peugeot (10) polo r wrc (49) r5 (13) RAC rally (14) ralisprint (22) rally (11) rallye évkönyv (15) ranga peti (11) robert kubica (10) rte (15) s2000 (13) sajtóközlemény (42) seb loeb (62) seb ogier (66) skoda (18) sprint (43) subaru (21) suzuki (10) swedish rally (13) szilveszter rallye (21) színes (12) szőke tamás (13) születésnap (11) teszt (47) Turán Frici (13) turán frici (129) turán motorsport (11) vargagixxxer (13) veszprém (22) videó (30) video (421) vitaposzt (13) Volkswagen Motorsport (10) VW (10) vw motorsport (16) wicoka (27) WRC (24) wrc (277) WRC2 (11) Zsiros Gabi (12) zsiros gábor (122)

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

HTML doboz

süti beállítások módosítása