Két típusa van egy Loeb-sikernek: az egyik fajta egyhangú, unalmas és dominanciával születik, míg a másikban benne rejlik az izgalom, a kiszámíthatatlanság, és valaki, aki két marokkal szorítja a francia tökét addig, mígnem eldobja a vasat.

Az utóbbi recept szerint zajlott a világbajnokság idei hatodik futama, az Akropolisz-rali, amely Loeb negyedik győzelmét, és Hirvonen negyedik ezüstjét hozta az évben.

Egyetlen árva szakasszal indult a verseny csütörtökön. A síbalesete után visszatérő Latvala kezdett legjobban, igaz mindössze 2,8 másodpercet adott Loebnek a 25 kilométeres szakaszon. Őket Hirvonen, Otsberg és Solberg követte, utóbbi norvég már közel 15 másodperccel lemaradva.

Pénteken nyolc gyorsasági szakasz, összesen 169 kilométer várt a mezőnyre. A néhol saras, csúszós utakon az eleje izgalmak nélkül, mégis szorosat csatázott. Latvala folytatta előzőnapi formáját és két részsikerrel kezdett, a negyedik gyorson Loeb azonban úgy állt az élre, hogy addig még csak szakaszt sem nyert. A francia a nap végéig megtartotta helyét, de Latvala csak 6,5 másodpercre engedte ellépni, míg Solberg már 17 mp-re, Hirvonen pedig már 46 mp-re maradt le az elejétől.

A nap kellemes meglepetése Thierry Neuville teljesítménye volt, aki annak ellenére, hogy első alkalommal versenyzett a nehéz görög pályákon, sokáig tartotta az összetett hatodik helyet, szakasz-második is volt, majd a kilencedik gyorson a kardántengely hibája közbeszólt, és a belga fiú visszaesett tizenegyediknek. Neuville és Otsberg gondjait kihasználva, a még náluk is ifjabb orosz, Jevgenyij Novikov lépett fel ötödiknek a nap végére.

A harmadik versenynapon Latvala tovább szorongatta Loebőt. Az első négy szakasz után az adok-kapok vége az lett, hogy a finn csupán 2,2 másodperces lemaradásban indult az első szervizre. A pihenő után azonban újfent sikerült ráfejelni arra az utóbbi futamok alatt közhellyé lett megállapításra, miszerint ez nem az ő éve: a tizennegyedik gyorson odaütötte Fordjának kerekét, aminek lassú defekt, majd kerékcsere lett a vége – a peches finn tehát kiszállt a játékból. Nem úgy Solberg, aki a nap második felében újra elemébe került és sorozatos részsikereivel tíz másodpercesre csökkentette hátrányát a nap végére. Kettejüket Hirvonen követte csöndes magányban, immár közel két perccel lemaradva.

Latvala tartotta magát a negyedik helyen, míg a sokáig ötödik Novikov a Fiesta vízpumpájának hibája miatt kiállt. Az ő helyét Otsberg örökölte meg, akit a cseh kedvenc Martin Prokop követett.

A zárónapra tulajdonképpen – mint oly sokszor – csak egy kérdés maradt: Loeb megnyeri vagy sem? Amikor kora reggel elindultak a szervizparkból, még nagy esélye volt egy Solberg-sikernek. Szombati formáját látva, a mindössze 65 kilométeres napnak nagy reményekkel indulhatott a norvég, azonban az igyekezetnek megint rossz vége lett: a szebb napokat megélt világbajnok a napi első gyorson odavágta a Ford jobb, majd bal elejét. A szűk erdei úton ide-oda vágódó autónak annyira betett a kaland, hogy nem volt tovább. Ez a szakasz el-Attiján is kifogott. A katarinak egy vízátfolyásnál volt sok a tempó; a Citroen kalandos útján előbb orral a földnek repült tehetetlenül, majd az oldalán csúszva egy fának ment. Noha az autóval ezután még folytatni tudták, néhány kilométer múlva feladták.

Solberg kihullásával tiszta lett az út Loeb előtt, aki akkora előnyt halmozott föl Hirvonennel szemben, hogy még az is sem veszélyeztette elsőségét, hogy a huszadik gyorson kereket kellett cserélnie. 2005 és 2008 után harmadik görög győzelmét szerezte meg itt, amit a power stage első helyével sikerült megfejelnie, további három pontot gyűjtve a huszonöt mellé.

Hátrébb már kevesebb izgalom zajlott ekkor. Hirvonen könnyedén, nagyobb fennakadások nélkül hozta a kettős győzelmet csapatának, Latvala pedig a fagyos Svédországban állt utoljára dobogón, így valószínű nem bánta, hogy most csak harmadik lett. Otsberg sem lehet boldogtalan negyedik helyével, ahogy az egyre biztatóbb, idén eddig hibátlan Prokop sem, aki most ötödikként ért célba. Érdemes még hátrébb nézni: Ogier hetedik helye a Fabia S2000-essel dicsérendő, de még ennél nagyobb szót érdemel a szaúdi Jázed el-Ráji teljesítménye, aki egy Fiesta RRC-vel ért be nyolcadikként.

A nagyokon túl, a világbajnokság két másik szériájának futama zajlott még itt. A PCWRC mezőnye az idei sorozat negyedik fordulójára gyűlt össze. Itt a verseny elején még az ukrán Valerij Gorban dominált, azonban egy kikésett szervizidő, és más problémák miatt, hamar Nicolas Fuchs váltotta az élen. A perui subarus ezután óriási előnyt autózott ki, ám a huszadik szakaszon kiszakította az Impreza kerekét és kiesett. Gorban közel öt perces hátránya ezután semmivé lett, és végül ő volt az, akinek ölébe hullott a győzelem. Második az indonéz Subhan Aksa, míg harmadik a mexikói Ricardo Trivino lett. A WRC-akadémia fiataljai is megküzdöttek a pontokért Görögországban. A fordos srácoknál két brit, Elfyn Evans és Alastair Fisher domináltak ebben a sorrendben. Mögöttük az ausztrál Brendan Revees zárt.

A világbajnokságon most egy négyhetes szünet kezdődik, majd június 22-től a bolygó egy távolabbi pontján, Új-Zélandon folytatódik a pontgyűjtés.

Képek: www.acropolisrally.gr

Címkék: wrc latvala hirvonen seb loeb akropolisz rali

A bejegyzés trackback címe:

https://rallyedream.hu/api/trackback/id/tr324552593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JT164STL 2012.05.30. 16:28:55

Szerintem gusztustalan, hogy Hirvonennek csapatutasítás miatt tilos megelőznie Loeb-öt, nagyon csúnyán elveszi a Rally varázsát, az Argentín óta nem is nézem :(

eszgbr 2012.05.31. 07:00:22

Egyszerűen nincs olyan, aki felvehetné vele a versenyt. Hirvonen és Solberg megbízható, de nem elég gyors, Latvala piszok gyors, de sokat hibázik. Ráadásul a Citroen megbízhatóbb és talán gyorsabb is mint a Ford, így az üldözőknek nyilván többet kell kockáztatniuk, ha nyerni akarnak. A nyakamat tenném rá, hogy ha nem esik valami baja Loebnek, akkor simán behúzza a kilencediket is.

stig 2012.05.31. 10:35:33

Szerintem Solberg és Latvala is van olyan gyors mint Loeb, Hirvonen csak néha, de Loeb (sajnos) kevesebbet hibázik, mint a többiek.

Ha vkinek van esélye megverni egy versenyen Loeb-öt az elsősorban Petter.
Szinte egész évben így van, hogy ott van a nyomában, és mindig csak egy apróságon múlik, hogy legyőzze.

Az persze egy örök talány marad, hogy mi lenne, ha egyforma autóban kellene menniük egy egy szakaszt, vagy Forddal is és Citroennel is megtenni a Power Stage-et.
3 komment hozzászólás

Rallye Dream...

Raliról mindenkinek, kicsit másképp, és ha minden jól alakul belülről is.

Rallye Dream a Facebook-on

Hirdetés

 

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (22) andreas mikkelsen (14) audi (15) baz (14) biztonság (16) budapest rallye (10) bükfürdő (12) bútor robi (18) citroen (53) Citroen (14) colin mcrae (21) crash (34) Csucsu (13) Dakar (16) Dakar-rali (18) dani sordo (35) deutschland rally (17) ds3 wrc (49) eger rallye (23) erc (34) ERC (25) fiesta (54) finn rali (27) ford (92) Ford (16) ford fiesta (26) fotópályázat (20) gr.b (26) herczig norbi (19) hirvonen (46) historic (46) hőskor (24) Hyundai (11) Hyundai Shell World Rally Team (12) i20 (12) irc (53) kassa (10) kazár (19) ken block (11) ki mikor hol mivel (10) Kubica (18) külföldi (40) lada (16) lancia (11) latvala (55) lukács csucsu (10) Lukács Kornél (12) mads østberg (11) magazin (36) magyar (39) mecsek (10) mecsek rallye (56) mediabox (37) médiabox (68) miblog (17) mikkelsen (11) mikulás (28) mikulas rallye (22) mikulás rallye (14) mini wrc (27) miskolc (17) mnasz (17) monte (20) monte carlo (13) murva (13) nap képe (27) nasser al attiyah (12) nászer el attija (11) neuville (18) onboard (22) ORB (18) orb (179) ott tanak (10) petter solberg (37) peugeot (10) polo r wrc (49) r5 (13) RAC rally (14) ralisprint (22) rally (11) rallye évkönyv (15) ranga peti (11) robert kubica (10) rte (15) s2000 (13) sajtóközlemény (42) seb loeb (62) seb ogier (66) skoda (18) sprint (43) subaru (21) suzuki (10) swedish rally (13) szilveszter rallye (21) színes (12) szőke tamás (13) születésnap (11) teszt (47) Turán Frici (13) turán frici (129) turán motorsport (11) vargagixxxer (13) veszprém (22) video (421) videó (30) vitaposzt (13) Volkswagen Motorsport (10) VW (10) vw motorsport (16) wicoka (27) WRC (24) wrc (277) WRC2 (11) Zsiros Gabi (12) zsiros gábor (122)

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

HTML doboz

süti beállítások módosítása